Nederlands ¦ English
Dapper Dragen
Babydragen & kompas voor ouderschap
"Enorm bedankt voor al je leerzame tips en informatie. Ik ben met meer zelfvertrouwen vertrokken."
"Lerares deed het goed, was ervaringsdeskundige en enthousiast!"

Voor professionals

Babydragen voor de kinderopvang en gastouders

Voor kinderopvangcentra (kinderdagverblijven) en gastouders biedt Dapper Dragen een compleet pakket aan rondom babydragen, dat bestaat uit training, producten en nazorg. Hier leggen we uit hoe babydragen kan helpen bij de professionele zorg voor kinderen.

Waarom babydragen bij de kinderopvang?

In veel culturen is babydragen een integraal onderdeel van de zorg voor kinderen. Een voorbeeld is Japan, waar de meeste oppassen/gastouders en leidsters bij een kinderopvang draagdoeken gebruiken in hun dagelijks werk. Dit leidt tot minder huilende baby’s, betere slaap en meer efficiëntie. Maar ook in Nederland ontdekken meer en meer professionals de voordelen van babydragen. Door babydragen een essentieel onderdeel te maken van het dagelijks werk kunt u zich vanuit de kinderopvang of als gastouder onderscheiden van anderen. De ervaring leert dat ouders die zelf een natuurlijke ouderschapsfilosofie hanteren (gebaseerd op hechting), dit enorm weten te waarderen en met een gerust hart de zorg voor hun kinderen tijdelijk uit handen geven.

Hoe hebt u als professional baat bij babydragen?

Bij de zorg voor kleine kinderen komt een hoop kijken: voeden en zorgen dat het kindje de melk goed verteert, het kindje kalmeren, misschien door te wiegen of een wandelingetje te maken, enzovoort. In een groep met meerdere kinderen kan het een uitdaging zijn om alle kindjes de juiste aandacht te schenken. Soms kom je gewoon handen tekort!

Als je een kindje bij je draagt zorgt dit meteen voor hogere efficiëntie: je hebt automatisch je handen vrij terwijl het kindje toch lekker gewiegd wordt. Dit is voordelig voor zowel het kindje zelf als de verzorgster; zij heeft namelijk de mogelijkheid om al haar aandacht aan een ander kindje te besteden. Uit onderzoek blijkt dat babydragen ervoor zorgt dat kinderen minder huilen en beter slapen. Tevens zorgt het ervoor dat het algehele stressniveau lager is, en dat zorgt weer voor meer rust voor het kindje zelf en voor de hele groep. Een ander voordeel is dat er een hechtere band ontstaat tussen het kindje en de verzorgster, en dat zorgt er weer voor dat het kindje zich veiliger voelt, ondanks dat het niet thuis bij de eigen ouders is. Deze band is van groot belang voor de mentale en fysieke stabiliteit van het kindje tijdens de diverse ontwikkelspurts in deze fragiele periode.

Doelen

Als u wilt leren babydragen in een professionele omgeving, dan zorgt Dapper Dragen ervoor dat u de volgende doelen bereikt:

  • U weet wat ergonomisch babydragen inhoudt, zowel voor uzelf als voor het kind
  • U weet hoe u het kind onder alle omstandigheden veilig draagt
  • U begrijpt hoe babydragen u in de praktijk helpt bij uw dagelijkse bezigheden
  • U begrijpt de voordelen van babydragen, zowel voor uzelf als voor het kindje, zodat u ook de ouders kunt informeren
  • U heeft plezier in het babydragen en u straalt zelfverzekerdheid uit!

Hoe gaan we te werk?

Om bovenstaande doelen te bereiken bidet Dapper Dragen de benodigde kennis aan in vier eenvoudige stappen:

  1. Het overdragen van de theorie achter ergonomisch babydragen en de effecten op huilen, slaappatronen en hechting
  2. Het selecteren van de juiste draagwijze en het juiste draagmiddel voor uw doelen, leeftijdscategorie, praktische inzetbaarheid, etc. (Dapper Dragen verkoopt lokaal, duurzaam geproduceerde draagdoeken en toebehoren en heeft speciale aanbiedingen voor professionals; zie ook onze producten).
  3. Nadat we de doelen en te gebruiken producten hebben bepaald, gaan we oefenen zodat u de drager veilig en met zelfvertrouwen kunt gebruiken. We gebruiken hiervoor een speciale draagpop.
  4. Als u vertrouwd bent geraakt met babydragen, bespreken we hoe u babydragen het beste kunt integreren in uw dagelijkse routine.

Met elkaar in contact blijven

Nadat u babydragen hebt geleerd, raden we u van harte aan om met ons en elkaar in contact te blijven. Zo kunnen we eventuele vragen ook achteraf nog beantwoorden. Dit kan zo simpel zijn als een berichtje via WhatsApp, eventueel met een foto. Onze ervaring leert dat zowel ouders als professionals het enorm waarderen dat Dapper Dragen ook na de training nog bereikbaar is voor vragen en opmerkingen.

In contact komen met Dapper Dragen of een offerte aanvragen

Dapper Dragen biedt trainingen aan op maat, aangepast aan uw wensen. Dit betekent dat de prijs afhankelijk is van uw doelen, het aantal deelnemers, de leeftijdsgroep van de kinderen, of u draagdoeken wenst aan te schaffen, etc.

Als u geïnteresseerd bent, neem dan a.u.b. contact met ons op: melinda@dapperdragen.nl of 06-26679726

Cursussen voor de kraamzorg

Dapper Dragen ontwikkelt en geeft cursussen over hechting, (instinctief) ouderschap en babydragen voor professionals in de kraamzorg. Onze cursussen zijn geaccrediteerd door Kenniscentrum Kraamzorg.

Cursusaanbod

Neem a.u.b. contact met ons op voor het actuele cursusaanbod: melinda@dapperdragen.nl of 06-26679726

Cursussen en seminars op maat

Indien gewenst kunnen wij voor uw organisatie een cursus ontwikkelen die speciaal afgestemd is op het specialisme en de informatiebehoefte van het publiek. Als u geïnteresseerd bent, neem dan a.u.b. contact met ons op: melinda@dapperdragen.nl of 06-26679726.

Wat kunt u van onze cursussen verwachten?

De cursussen worden gekenmerkt door de volgende aspecten:

Actuele informatie

Onze cursussen zijn opgebouwd aan de hand van de meest recente beproefde wetenschappelijke ontwikkelingen, als aanvulling op de reeds gevestigde inzichten. Dit heeft als doel om contrasten te tonen tussen oude en nieuwere gebruiken. Ons doel is om kraamverzorgsters een duidelijk beeld te geven van de nieuwe inzichten welke aan ouders aangereikt kunnen worden, en welke oudere gebruiken eventueel herzien moeten worden.

Visuele, gemakkelijk te volgen uitleg

De presentatiestijl is licht en voorzien van vele afbeeldingen zodat het wetenschappelijk materiaal concreet gemaakt wordt en gemakkelijk te begrijpen wordt. We maken gebruik van voorbeelden uit de praktijk zodat kraamverzorgsters direct concrete toepassingen zien die zij in hun dagelijks werk kunnen gebruiken.

Neonatale zorg benaderd vanuit een open, multidisciplinair perspectief

De cursusinhoud richt zich niet alleen op neonatale zorg maar bekijkt daarnaast ook gezinnen met kinderen vanuit een biologisch en sociaal perspectief. We combineren informatie van verschillende disciplines zoals verloskunde, psychologie, antropologie en lichamelijke opvoeding. Zo krijgt de cursiste een breed overzicht en is zij in staat om de neonatale zorg te zien in de context van de gezinssituatie.

Een menselijke aanpak

Ondanks dat de cursussen gebaseerd zijn op theorie, staan de cursiste en de gezinnen die zij bezoekt centraal. Om die reden willen we een verhaal vertellen dat in de eerste plaats draait om mensen.

Overzichtelijke lijst van bronmateriaal

Voor degenen die geïnteresseerd zijn in de achterliggende bronnen voor zelfstudie bevat de cursus een uitgebreide lijst aan bronmateriaal. Desgewenst bieden we hulp bij het raadplegen van deze bronnen.

© Dapper Dragen 2020
KvK: 53821874
Veiligheid en algemene voorwaarden
Dapper Dragen
Babydragen &
kompas voor ouderschap
W.J. van Ghentstraat 6 Vught
melinda@dapperdragen.nl
Tel: 06-26679726
Facebook@DapperDragen @BabyCafeVught