Nederlands ¦ English

Dapper Dragen

Dapper Dragen Babydragen & kompas voor ouderschap
"Enorm bedankt voor al je leerzame tips en informatie. Ik ben met meer zelfvertrouwen vertrokken."
"Lerares deed het goed, was ervaringsdeskundige en enthousiast!"

Voor professionals

Waarom babydragen bij de kinderopvang?

In veel culturen is babydragen een integraal onderdeel van de zorg voor kinderen. Een voorbeeld is Japan, waar de meeste oppassen/gastouders en leidsters bij een kinderopvang draagdoeken gebruiken in hun dagelijks werk. Dit leidt tot minder huilende baby’s, betere slaap en meer efficiëntie. Maar ook in Nederland ontdekken meer en meer professionals de voordelen van babydragen. Door babydragen een essentieel onderdeel te maken van het dagelijks werk kunt u zich vanuit de kinderopvang of als gastouder onderscheiden van anderen. De ervaring leert dat ouders die zelf een natuurlijke ouderschapsfilosofie hanteren (gebaseerd op hechting), dit enorm weten te waarderen en met een gerust hart de zorg voor hun kinderen tijdelijk uit handen geven.

Hoe hebt u als professional baat bij babydragen?

Bij de zorg voor kleine kinderen komt een hoop kijken: voeden en zorgen dat het kindje de melk goed verteert, het kindje kalmeren, misschien door te wiegen of een wandelingetje te maken, enzovoort. In een groep met meerdere kinderen kan het een uitdaging zijn om alle kindjes de juiste aandacht te schenken. Soms kom je gewoon handen tekort!

Als je een kindje bij je draagt zorgt dit meteen voor hogere efficiëntie: je hebt automatisch je handen vrij terwijl het kindje toch lekker gewiegd wordt. Dit is voordelig voor zowel het kindje zelf als de verzorgster; zij heeft namelijk de mogelijkheid om al haar aandacht aan een ander kindje te besteden. Uit onderzoek blijkt dat babydragen ervoor zorgt dat kinderen minder huilen en beter slapen. Tevens zorgt het ervoor dat het algehele stressniveau lager is, en dat zorgt weer voor meer rust voor het kindje zelf en voor de hele groep. Een ander voordeel is dat er een hechtere band ontstaat tussen het kindje en de verzorgster, en dat zorgt er weer voor dat het kindje zich veiliger voelt, ondanks dat het niet thuis bij de eigen ouders is. Deze band is van groot belang voor de mentale en fysieke stabiliteit van het kindje tijdens de diverse ontwikkelspurts in deze fragiele periode.