Nederlands ¦ English
Dapper Dragen
Babydragen & kompas voor ouderschap
"Enorm bedankt voor al je leerzame tips en informatie. Ik ben met meer zelfvertrouwen vertrokken."
"Lerares deed het goed, was ervaringsdeskundige en enthousiast!"

Wie zijn wij?

Melinda Mészáros

Melinda Mészáros

Melinda is de oprichtster en eigenares van Dapper Dragen. Zij is geboren in Boedapest, Hongarije. In 2010 is zij naar Nederland verhuisd. Zij woont met Elroy en hun twee zonen in Vught.

Elroy Jumpertz

Elroy Jumpertz

Als Melinda het gezicht is van Dapper Dragen, dan is Elroy de man achter de schermen. Hij is verantwoordelijk voor de website, het promotiemateriaal en de koffie. Tevens is hij het levende bewijs dat babydragen niet alleen voor moeders is.

Over Melinda

In de eerste plaats ben ik moeder. Beroepshalve ben ik professional in de zorg als docent en consulent neonatale zorg, babydragen en (instinctief) ouderschap. Verder ben ik specialiste in interculturele communicatie.

Melinda Mészáros

De afgelopen tien jaar heb ik vele gezinnen van verschillende culturele achtergronden en nationaliteiten geholpen tijdens zwangerschap en met de zorg voor hun kleine kinderen. Ik heb zowel bij gezinnen thuis als in ziekenhuizen gewerkt, eerst als ouderenverzorgster en later als pasgeboren- en kinderverzorgster.

Door de jaren heen heb ik gemerkt dat bepaalde keuzes rondom ouderschap vaak worden gebaseerd op wat men hoort uit de omgeving. Als er een baby op komst is betekent dit voor velen: kinderkamer in orde maken, kinderwagen aanschaffen, nadenken over kinderdagopvang, etcetera. Deze keuzes kunnen grote gevolgen hebben voor de ontwikkeling van het kind en de relatie met de ouders. Daarnaast betekent ouderschap veel meer dan het maken van deze keuzes alleen. Er zijn vele minder tastbare zaken die een veel grotere invloed hebben dan de materiële zaken waar men misschien in eerste instantie aan denkt. Ik wil graag zoveel mogelijk gezinnen goede informatie bieden over wat ouderschap betekent, en wat een baby echt nodig heeft. Zo leren gezinnen dat die kinderwagen niet de enige optie is en dat hun baby in de eerste levensjaren meer behoefte heeft aan de nabijheid van de ouders dan aan een mooie kinderkamer.

Mijn doel is om zoveel mogelijk gezinnen te informeren over ouderschap en de zorg voor pasgeborenen. Ik doe dit door consulten aan te bieden en workshops te geven. Daarnaast werk ik samen met professionals (o.a. in de kraamzorg) om ervoor te zorgen dat ouders ook tijdens de kraamtijd goed geïnformeerd worden en worden gestimuleerd om een hechte band met hun kindje op te bouwen.

Carrièrepad en ervaring

In 2007 ben ik pasgeboren- en kinderverzorgster geworden vanuit mijn passie voor kinderen en voor hen die in verwachting zijn. Ik ben van mening dat het moment waarop er een baby ter wereld komt, een natuurlijke aanleiding vormt voor verandering. Vaak gaat dit vanzelf: de komst van een baby brengt blijdschap maar vaak ook verwarring en onzekerheid. Deze plotselinge verandering heeft me altijd gefascineerd. Er kan veel worden gedaan om de ervaring voor het hele gezin zo fijn mogelijk te maken, maar soms is hierbij wat professionele hulp gewenst.

Melinda Mészáros

Nadat ik mijn opleiding tot pasgeboren- en kinderverzorgster had afgerond, heb ik ervaring opgedaan bij de kraamafdeling van een ziekenhuis. Gedurende deze tijd ben ik me gaan realiseren hoe belangrijk het is dat de ouders weloverwogen keuzes maken over hechting en ouderschap: al vóórdat de baby is geboren, maar met name gedurende de eerste levensjaren van hun kind. Dit besef wekte bij mij een interesse in de psychologische ontwikkeling van het kind in de eerste levensfasen (in de baarmoeder, tijdens de geboorte en in de eerste levensjaren).

Tegelijkertijd werd ik mij bewust van het culturele aspect rondom ouderschap, doordat ik werkte met vele gezinnen met diverse nationaliteiten en in diverse sociale situaties. In 2012 besloot ik om meer te leren over de socio-culturele en economische aspecten van kinderverzorging en zorg in het algemeen. Sindsdien is cultureel besef een belangrijk aandachtspunt in mijn werk: het is leuk en leerzaam om verder te kijken dan de eigen (Nederlandse) cultuur en gebruiken, en om ouderschap en zorg voor kinderen in een bredere culturele context te zien.

Het was voor mij een logische stap om draagconsulente te worden, omdat het babydragen altijd al een rol speelde in de zorg die ik aan gezinnen bood. Nadat onze eerste zoon werd geboren in 2016 en ikzelf de voordelen van ergonomisch dragen kon ervaren (als moeder!), lag de beslissing voor de hand om gediplomeerd draagconsulente te worden om ook op dit gebied hulp te kunnen bieden. Ik ben van mening dat babydragen een uiting is van een zeer gezonde ouderschapsfilosofie, en is in harmonie met alles wat ik heb geleerd over gezonde ontwikkeling van het kind.

Melinda Mészáros

Door gespecialiseerde scholing ben ik draagconsulente die kundig is op het gebied van babydragen in speciale situaties. Ik denk namelijk dat babydragen voor iedereen gunstig is, ook voor baby's met bijv. heupdysplasie, klompvoeten of bepaalde gedragsstoornissen.

Ik vind het belangrijk om elk gezin advies op maat te geven en hen te voorzien van betrouwbare informatie. Daarom werk ik alleen volgens wetenschappelijk beproefde methodes. Daarnaast werk ik samen met een netwerk van professionals (fysiotherapeut, kraamverzorgsters, lactatiekundigen), om mijn kennis voortdurend te ontwikkelen, maar vooral om mensen de juiste informatie te kunnen geven vanuit een combinatie van disciplines.

Onze partner

Janette Timmermans

Janette Timmermans

Janette is een IBCLC lactatiekundige met meer dan 20 jaar ervaring met het ondersteunen van moeders in het geven van borstvoeding. Melinda en Janette werken nauw samen om jonge ouders zo volledig mogelijk te kunnen steunen bij de zorg voor hun (pasgeboren) kinderen. Janette spreekt Nederlands en Engels.

© Dapper Dragen 2020
KvK: 53821874
Veiligheid en algemene voorwaarden
Dapper Dragen
Babydragen &
kompas voor ouderschap
W.J. van Ghentstraat 6 Vught
melinda@dapperdragen.nl
Tel: 06-26679726
Facebook@DapperDragen @BabyCafeVught