Nederlands ¦ English

Dapper Dragen

Dapper Dragen Babydragen & kompas voor ouderschap
"Enorm bedankt voor al je leerzame tips en informatie. Ik ben met meer zelfvertrouwen vertrokken."
"Lerares deed het goed, was ervaringsdeskundige en enthousiast!"

Buikdragen

Wat is buikdragen precies?

In het kort komt het erop neer dat je, tijdens je zwangerschap, een doek (een lange geweven doek die je ook kunt gebruiken om je kindje in te dragen) op zo'n manier om je lichaam bindt dat de wervelkolom gestimuleerd wordt om zijn natuurlijke actieve positie te behouden, terwijl je lichaam het toenemende gewicht van je buik draagt. Dit betekent nooit dat de hele buik wordt ingebonden! Ook zorgt de ondersteuning er niet voor dat je spieren slap worden. Integendeel: doordat de doek zelf feitelijk geen gewicht draagt worden je eigen spieren gestimuleerd om een natuurlijk actief postuur aan te houden.

Hoe kan buikdragen jou helpen?

Tijdens de zwangerschap kun je last hebben van rugklachten. Je kunt kort van adem zijn. Misschien vind je het moeilijk om in beweging te blijven en je dagelijkse dingen te doen. Je eigen lichaam kan zwaar en log aanvoelen en je kunt een ongemakkelijke druk op je schaambeen en/of heupen ervaren. Dit zijn allemaal bekende "kwaaltjes" die bij de zwangerschap horen. Velen leggen zich erbij neer dat zwanger zijn best pijnlijk kan zijn. Maar dit hoeft niet!

Als je je lichaam tijdens de zwangerschap op een bepaalde manier ondersteunt met een draagdoek zullen de hierboven beschreven ongemakken aanzienlijk minder worden. Het ondersteunen van je buik met een doek wordt ook wel buikdragen of "belly wrapping" genoemd en is een techniek die ontwikkeld is door gynaecologen, fysiotherapeuten, verloskundigen en babydraagconsulenten, en is erop gericht om het postuur van de moeder tijdens de zwangerschap te ondersteunen.

Wat gebeurt er met het lichaam tijdens de zwangerschap?

Als je zwanger bent vinden er grote veranderingen plaats in het spierstelsel en de balans van het lichaam. Met name de buik- en rugspieren passen zich aan om de groeiende buik te kunnen blijven ondersteunen. Tegelijkertijd zorgt een verandering in de hormoonhuishouding ervoor dat je spieren en gewrichten flexibeler en meer ontspannen worden om te compenseren voor het toenemende lichaamsgewicht. Deze veranderingen zijn tevens een voorbereiding op de bevalling. Ondanks dat dit alles een heel natuurlijk proces is, kan dit gepaard gaan met pijn. Dit heeft te maken met de functie van de wervelkolom.

De wervelkolom ondersteunt van nature een "positief" postuur: je staat rechtop zonder dat dit veel moeite kost. Als je zwanger bent ervaar je ineens veel meer druk op je onderrug. Dit zorgt ervoor dat je postuur verandert: je bent geneigd om je bovenlichaam meer naar voren te laten hangen en om je onderrug te veel te krommen. Deze houding is niet bevorderlijk en oefent extra belasting uit op de spieren, waardoor weer andere klachten kunnen ontstaan. Het is daarom belangrijk om gedurende de hele zwangerschap een goede houding te bewaren. Dit kan een lastige opgave zijn en daarom kan een draagdoek ter ondersteuning van de wervelkolom en de buik enorme verlichting geven.

Let op: als je je buik wilt ondersteunen is het belangrijk dat je niet zomaar zelf gaat experimenteren. Een verkeerd geknoopte doek kan ervoor zorgen dat je kindje in de verdrukking komt. Ook kan het zo zijn dat je weliswaar verlichting voelt, maar dat je je lichaam uiteindelijk schade toebrengt doordat je de verkeerde techniek gebruikt. Het ondersteunen van je zwangere buik met een draagdoek is iets dat alleen na instructie van een deskundige mag worden gedaan.