Nederlands ¦ English
Dapper Dragen
Babydragen & kompas voor ouderschap
"Enorm bedankt voor al je leerzame tips en informatie. Ik ben met meer zelfvertrouwen vertrokken."
"Lerares deed het goed, was ervaringsdeskundige en enthousiast!"

Babydragen

Baby op de borst

Het dragen van je baby is een geweldige manier om met je baby samen te zijn en toch je handen vrij te hebben. Doordat je je baby dicht bij je draagt bouw je een levenslange, hechte band op. Babydragen is daarom niet alleen praktisch maar draagt ook bij aan de gezonde ontwikkeling van je baby.

Lees hieronder verder over babydragen:

Wat is babydragen precies?

Babydragen houdt in dat we onze baby's, peuters, kleuters of oudere kinderen dragen, gewoon in onze armen, of in een doek of draagzak die we om ons lichaam wikkelen. Het kind kan zowel op de borst, op de heup of op de rug worden gedragen. Babydragen is een eeuwenoude traditie, voortgekomen uit de behoefte om je handen vrij te hebben terwijl je kind zich op de best mogelijke plek bevindt, namelijk dicht tegen jou aan.

In tegenstelling tot veel diersoorten zijn menselijke baby's hulpeloos als ze worden geboren en zijn nog helemaal niet klaar voor een zelfstandig bestaan. Ze zijn volledig van hun ouders afhankelijk; met name de moeder zorgt ervoor dat het kind kan eten, slapen, ademhalen, dat de temperatuur wordt geregeld, enz. Babydragen helpt hierbij.

Is babydragen iets nieuws?

Allerminst. Het menselijk lichaam (vooral dat van de vrouw) is ervoor gemaakt om een baby te dragen, niet alleen in de baarmoeder maar ook na de geboorte. Wanneer we een baby of ouder kind op de borst van de moeder leggen in een houding die voor het kind zelf het meest ergonomisch en ontspannen is, zien we dat de twee lichamen als het ware als puzzelstukjes in elkaar passen. Het is dan ook geen wonder dat baby's al duizenden jaren lang worden gedragen. Tot het einde van de 17e eeuw werden kinderen in een doek op het lichaam van een van hun ouders gedragen, terwijl deze aan het werk was. In die tijd waren er nog geen kinderwagens en buggy's. Daarnaast ging het alledaagse leven gewoon door nadat er een baby ter wereld was gekomen. Door de kleinste gezinsleden in een doek te dragen konden de ouders zich ervan verzekeren dat hun kind veilig was, terwijl ze in staat waren om voor het huishouden te zorgen en te werken. Als dit eeuwenlang zo praktisch was, waarom doen we dit tegenwoordig dan bijna niet meer?

Baby op de borst

Tijdens de industriële revolutie, met name in Europa en Noord-Amerika, veranderde de manier van leven drastisch. Men maakte vaak lange dagen in fabrieken en andere werkplekken die voor kinderen niet veilig waren. Tegelijkertijd veranderde de samenleving op sociaal vlak dusdanig dat er meer waarde werd gehecht aan werken en het opbouwen van rijkdom. Daardoor werden er allerlei "vervangende" middelen bedacht voor het hechtende ouderschap, zoals de kinderoppas, kinderwagens en allerlei babyproducten. De markt voor dit soort producten is ook vandaag de dag nog steeds enorm. Generaties zijn opgegroeid met het idee dat een baby in een apart wiegje slaapt, in een kinderwagen of buggy wordt vervoerd, flesvoeding krijgt in plaats van de borst, etcetera. We hebben ons lang laten leiden door de babyproductenindustrie die het als normaal bestempelde dat baby's in een kinderwagen liggen. Gelukkig leven we nu in een tijd waarin we weer wat meer aandacht hebben voor de "ouderwetse" eenvoudigere manier van ouderschap. De populariteit van babydragen past precies bij deze hernieuwde belangstelling.

Voordelen van babydragen

Babydragen heeft vele voordelen, zowel voor de baby zelf als voor de dragende ouders.

Voor de baby:

 • De baby huilt minder.
 • De baby is rustiger en tevredener.
 • De lichaamstemperatuur van de baby wordt beter gereguleerd. De eigen temperatuurregulering werkt vlak na de geboorte nog niet goed, maar als de baby dicht tegen de moeder aanzit zorgt het lichaam van de moeder er vanzelf voor dat de baby indien nodig extra wordt opgewarmd of afgekoeld.
 • De baby bouwt een hechtere band op met degene die hem of haar draagt. Dit kan de vader of moeder zijn, maar ook een grootouder of andere verzorger.
 • Het helpt de baby om de wereld om hem of haar heen te leren kennen.
 • Het ergonomisch dragen van een baby bevordert de ontwikkeling van de heupen en wervelkolom.
 • Het bevordert taalontwikkeling.
 • De baby zal sneller een goed evenwichtsgevoel ontwikkelen.
 • Er is een kleinere kans op "vervorming" van het hoofd van de baby, zoals men wel eens ziet bij baby's die veel op hun rug liggen.
Baby op de rug

Voor de drager:

 • Het wekt ouderschapsgevoelens op en geeft je zelfvertrouwen.
 • Je kunt je baby urenlang knuffelen zonder dat je per sé stil op een stoel hoeft te zitten.
 • Je bent dichtbij je baby. Wat je ook doet, je kunt je baby altijd gemakkelijk in de gaten houden.
 • Je hebt beide handen vrij om andere nuttige dingen te doen.
 • Geen gedoe met een kinderwagen of een buggy. Dit scheelt een hoop bagage onderweg.
 • Een goede draagdoek of draagzak is al verkrijgbaar vanaf 60 euro en gaat jarenlang mee. Het is dus relatief goedkoop.
 • Je kunt lange wandelingen maken terwijl je baby warm en veilig bij je zit.
 • Als je als moeder je baby draagt is dit bevorderlijk voor je melkproductie.
 • Als vader of andere verzorger bouw je een unieke band op met je baby.
 • De hechting die ontstaat tussen ouder en kind is bevorderlijk voor de communicatie tussen beiden. Dit komt van pas tijdens de wat moeilijkere periodes, bijvoorbeeld als het kind 2-4 jaar is.

Lees meer over de voordelen van babydragen (artikelen in het Engels):

Onze expertise als draagconsulent

Onze draagconsulent is kundig op het gebied van anatomie. We besteden uitgebreid aandacht aan het vinden van de juiste manier van dragen voor jezelf én voor je baby. Ook als je misschien een lichamelijke beperking hebt zoeken we samen naar de oplossing die het beste bij jou past.

Wat kun je verwachten van een babydraagconsult?

Een consult is altijd op maat en we bespreken vooraf waar je aandacht aan wilt besteden. Je kunt alleen komen, of met je partner of andere geïnteresseerde. Uiteraard is je baby van harte welkom!

Dapper Dragen biedt verschillende babydraagconsulten aan:

Introductiesessie (ongeveer 45 minuten)

Als je nog niet zeker weet of babydragen iets voor jou is, gaan we je daar tijdens dit consult bij helpen. We gaan alles uitleggen over ergonomisch babydragen en wat dat betekent voor zowel jou als je baby. We tonen je verschillende draagmiddelen (doeken en draagzakken) en demonstreren hoe ze werken. We beschrijven hoe je enkele veelgemaakte fouten kunt voorkomen, zodat je weet hoe je je baby zo comfortabel mogelijk kunt dragen. Tijdens deze sessie leer je nog geen precieze draagtechnieken, maar je weet na afloop wel wat babydragen inhoudt, hoe het in de praktijk gedaan wordt en welke draagdoeken en -zakken er zoal verkrijgbaar zijn.

Enkel consult (ongeveer 1,5 uur voor 1 persoon)

Een enkel consult voor één persoon houdt in dat je de basisvaardigheden van babydragen gaat leren. Daarnaast oefenen we gericht op een knooptechniek naar keuze, gebruik makend van een draagdoek of draagzak naar keuze. Als je nog niet weer waar je je precies op wilt richten, dan helpen we je bij het maken van een keuze voor een draagmiddel en draagtechniek, lettend op de leeftijd van je kind en je eigen lichaamsbouw. We oefenen voor het omknopen van de draagdoek/draagzak met een pop die speciaal hiervoor gemaakt is. Na afloop weet je hoe je je baby ergonomisch kunt dragen, gebruikmakend van het draagmiddel van jouw keuze, en heb je uitvoerig kunnen oefenen.

Duoconsult (1,5 tot 2 uur voor 2 personen)

Een duoconsult voor twee personen is qua inhoud gelijk aan een enkel consult (zie hierboven), behalve dat je partner ook aanwezig is en dat er rekeninging wordt gehouden met jullie beiden. Als je partner ook overweegt om jullie baby of kind te gaan dragen, is het duoconsult de efficiëntste manier waarop jullie het allebei kunnen leren. Daarnaast is het van belang om de lichaamsbouw van de drager in acht te nemen bij het knopen van een draagdoek of het goed afstellen van een draagzak; een man is nu eenmaal anders gebouwd dan een vrouw.

Opfris-sessie (0,5 tot 1 uur)

Als je al bekend bent met babydragen of als je misschien al een ervaren drager bent, en je wilt een nieuwe techniek leren of je kennis verversen, dan is deze sessie voor jou. Babydragen neemt namelijk nog steeds aan populariteit toe en er verschijnen regelmatig nieuwe draagmiddelen. We kunnen je bestaande techniek onder de loep nemen of een nieuwe techniek leren. Na afloop ben je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en zijn eventuele vragen over je gebruikte techniek beantwoord.

Kijk voor meer informatie bij tarieven.

Dapper Dragen organiseert ook regelmatig diverse workshops.

Voor meer informatie kun je natuurlijk ook WhatsAppen of bellen naar 06-26679726. Je mag ook mailen: melinda@dapperdragen.nl

FacebookVolg ons op Facebook: @DapperDragen

© Dapper Dragen 2020
KvK: 53821874
Veiligheid en algemene voorwaarden
Dapper Dragen
Babydragen &
kompas voor ouderschap
W.J. van Ghentstraat 6 Vught
melinda@dapperdragen.nl
Tel: 06-26679726
Facebook@DapperDragen @BabyCafeVught