Nederlands ¦ English

Dapper Dragen

Dapper Dragen Babydragen & kompas voor ouderschap
"Enorm bedankt voor al je leerzame tips en informatie. Ik ben met meer zelfvertrouwen vertrokken."
"Lerares deed het goed, was ervaringsdeskundige en enthousiast!"

Babydragen

Baby op de borst

Het dragen van je baby is een geweldige manier om met je baby samen te zijn en toch je handen vrij te hebben. Doordat je je baby dicht bij je draagt bouw je een levenslange, hechte band op. Babydragen is daarom niet alleen praktisch maar draagt ook bij aan de gezonde ontwikkeling van je baby.

Lees hieronder verder over babydragen:

Wat is babydragen precies?

Babydragen houdt in dat we onze baby's, peuters, kleuters of oudere kinderen dragen, gewoon in onze armen, of in een doek of draagzak die we om ons lichaam wikkelen. Het kind kan zowel op de borst, op de heup of op de rug worden gedragen. Babydragen is een eeuwenoude traditie, voortgekomen uit de behoefte om je handen vrij te hebben terwijl je kind zich op de best mogelijke plek bevindt, namelijk dicht tegen jou aan.

In tegenstelling tot veel diersoorten zijn menselijke baby's hulpeloos als ze worden geboren en zijn nog helemaal niet klaar voor een zelfstandig bestaan. Ze zijn volledig van hun ouders afhankelijk; met name de moeder zorgt ervoor dat het kind kan eten, slapen, ademhalen, dat de temperatuur wordt geregeld, enz. Babydragen helpt hierbij.

Is babydragen iets nieuws?

Allerminst. Het menselijk lichaam (vooral dat van de vrouw) is ervoor gemaakt om een baby te dragen, niet alleen in de baarmoeder maar ook na de geboorte. Wanneer we een baby of ouder kind op de borst van de moeder leggen in een houding die voor het kind zelf het meest ergonomisch en ontspannen is, zien we dat de twee lichamen als het ware als puzzelstukjes in elkaar passen. Het is dan ook geen wonder dat baby's al duizenden jaren lang worden gedragen. Tot het einde van de 17e eeuw werden kinderen in een doek op het lichaam van een van hun ouders gedragen, terwijl deze aan het werk was. In die tijd waren er nog geen kinderwagens en buggy's. Daarnaast ging het alledaagse leven gewoon door nadat er een baby ter wereld was gekomen. Door de kleinste gezinsleden in een doek te dragen konden de ouders zich ervan verzekeren dat hun kind veilig was, terwijl ze in staat waren om voor het huishouden te zorgen en te werken. Als dit eeuwenlang zo praktisch was, waarom doen we dit tegenwoordig dan bijna niet meer?

Baby op de borst

Tijdens de industriële revolutie, met name in Europa en Noord-Amerika, veranderde de manier van leven drastisch. Men maakte vaak lange dagen in fabrieken en andere werkplekken die voor kinderen niet veilig waren. Tegelijkertijd veranderde de samenleving op sociaal vlak dusdanig dat er meer waarde werd gehecht aan werken en het opbouwen van rijkdom. Daardoor werden er allerlei "vervangende" middelen bedacht voor het hechtende ouderschap, zoals de kinderoppas, kinderwagens en allerlei babyproducten. De markt voor dit soort producten is ook vandaag de dag nog steeds enorm. Generaties zijn opgegroeid met het idee dat een baby in een apart wiegje slaapt, in een kinderwagen of buggy wordt vervoerd, flesvoeding krijgt in plaats van de borst, etcetera. We hebben ons lang laten leiden door de babyproductenindustrie die het als normaal bestempelde dat baby's in een kinderwagen liggen. Gelukkig leven we nu in een tijd waarin we weer wat meer aandacht hebben voor de "ouderwetse" eenvoudigere manier van ouderschap. De populariteit van babydragen past precies bij deze hernieuwde belangstelling.

Voordelen van babydragen

Babydragen heeft vele voordelen, zowel voor de baby zelf als voor de dragende ouders.

Voor de baby:

Baby op de rug

Voor de drager:

Lees meer over de voordelen van babydragen (artikelen in het Engels):